Pages Menu
Categories Menu
Agrofagi kwarantannowe

Agrofagi kwarantannowe

Agrofagi, czyli najogólniej rzecz ujmując organizmy niepożądane w środowisku pól uprawnych, sadów i ogrodów to zmora każdego rolnika czy ogrodnika. W ich skład wchodzą między innymi masowo pojawiające się chwasty, nieustępliwe patogeny czy niebezpieczne szkodniki. Każda osoba parająca się rolnictwem lub uprawą jakichkolwiek roślin (zarówno użytkowych, jak i ozdobnych) powinna znać podstawowe metody walki z poszczególnymi agrofagami. W zależności od stopnia ich ingerencji w daną uprawę należy bowiem dobrać odpowiedni środek czy też metodę leczenia zarażonych roślin. Ważnym zagadnieniem w przypadku tego rodzaju niepożądanych organizmów jest również tak zwany agrofag kwarantannowy. Co warto zatem wiedzieć na temat wspomnianych form życia? Jakie rodzaje agrofagów możemy dzisiaj wyróżnić? Czy istnieje wreszcie skuteczny oraz łatwy sposób pozbycia się agrofaga z naszego pola, szklarni i ogrodu? Wbrew pozorom odpowiedzi na te pytania wcale nie są trudne.

Kilka słów o agrofagach kwarantannowych

Na terenie każdego kraju możemy wyróżnić zwykłe agrofagi oraz tak zwane agrofagi kwarantannowe. Te pierwsze to po prostu szkodniki, patogeny oraz chwasty występujące od dawien dawna na przykład na terenie Polski. Z kolei agrofagami kwarantannowymi będziemy określać zatem te organizmy niepożądane, które dotychczas nie występowały na terenie Polski lub występowały wyłącznie na niewielkim obszarze. W takich przypadkach wymienione formy podlegają kontroli urzędowej. Innymi słowy w przypadku zaistnienia takiej potrzeby odpowiednio do tego wyznaczone urzędy mają obowiązek zwalczania agrofagów niewystępujących w danym kraju naturalnie.

Najważniejsze rodzaje agrofagów

Najprościej agrofagi możemy dziś podzielić na wspomniane już wcześniej szkodniki, patogeny oraz chwasty. Te ostatnie są po prostu roślinami niepożądanymi na terenie jakiejś uprawy. Najczęściej można spotkać je jednak w okolicach łąk i pastwisk, gdzie nie stanowią większego zagrożenia. W przypadku pól mogą być natomiast pośrednikiem pomiędzy szkodnikami a rośliną uprawną. Szkodniki to wszystkie organizmy, które żerując na danej roślinie obniżają jej jakość, doprowadzają do więdnięcia i w efekcie końcowym powodują straty. Patogeny to z kolei czynniki, które mając ku temu odpowiednie warunku wywołują określoną chorobę. Mowa tutaj między innymi o określonych warunkach atmosferycznych (grad, duże nasłonecznienie) oraz o stanie gleby (zasolenie, nadmiar wody, niedobór witamin). Do patogenów zaliczamy również wszelkiego rodzaju wirusy, wiroidy, fitoplazmy, bakterie czy grzyby.

Metody walki z różnymi agrofagami

W zależności od rodzaju agrofaga, należy wybrać odpowiedni sposób walki ze szkodnikiem. W przypadku wspomnianych już wcześniej agrofagów kwarantannowych za ich neutralizację odpowiadają konkretne służby. Jeśli chodzi zaś o zwykłe agrofagi, zazwyczaj z problemem samodzielnie radzą sobie właściciele pól, szklarni czy ogrodów i sadów. W celu pozbycia się szkodników można zastosować na przykład metody chemiczne lub biologiczne. Chwasty wystarczy z kolei co jakiś czas pielić lub wypalać. Należy przy tym uważać na korzenie, które nierzadko sięgają bardzo głęboko. Patogeny można zwalczać metodami chemicznymi (podobnie jak w przypadku szkodników), jednak w miarę możliwości stosuje się przy nich metody profilaktyczne.

Agrofagi mogą powodować znaczne szkody na polach uprawnych, w sadach, ogrodach czy szklarniach. Warto zatem wiedzieć, jakimi sposobami szybko i skutecznie można pozbyć się uporczywego problemu.

Dodaj opinię

Your email address will not be published. Required fields are marked *